Brystrekonstruksjon

Ved en brystrekonstruksjon gjenoppbygges brystets form og følelse etter en mastektomi. Tusenvis av kvinner velger rekonstruksjon etter brystkreft, men avgjørelse om rekonstruksjon er veldig personlig.

Noen velger rekonstruksjon av praktiske årsaker som bedre passform, noen har aversjon mot brystproteser. For andre kan valget om brystrekonstruksjon dreie seg om selvtillit, seksualitet og kroppsbilde.

Hos MENTOR® forstår vi at det å komme frem til en avgjørelse er personlig og vil at du skal føle deg trygg underveis ved og gi deg informasjon som kan hjelpe deg i beslutningsprosessen.

Hvilke muligheter finnes?
Brystrekonstruksjon involverer ofte mer enn én prosedyre, som utføres i etapper, og den kan enten begynne på tidspunktet for mastektomi eller utsettes til et senere tidspunkt. Det er en rekke faktorer som kan påvirke tidspunktet og den optimale metoden for brystrekonstruksjon, typen mastektomi, onkologiske behandlinger og kroppstype.

Hva du kan forvente ved umiddelbar rekonstruksjon
Den rekonstruktive operasjon vil begynne samtidig med mastektomi. Etter at kreftvevet i bryster fjernet, vil plastikkirurgen begynne den rekonstruktive prosessen. Med et implantat vil du enten ha en ett- eller to-trinns rekonstruksjonsprosedyre.

Ett-trinns brystrekonstruksjon med MENTOR Implantat
Umiddelbart etter kreftvev i brystet er fjernet, vil plastikkirurgen plassere brystimplantatet ditt. Denne typen prosedyre er et alternativ hvis du har hatt en brystvortesparende mastektomi, noe som betyr at brystvorten ikke fjernes og størstedelen av brysthuden er bevart.

 

To-trinns brystrekonstruksjon
En kombinasjon av prosedyrer bidrar til gradvis å skape plass i brystvevet for et brystimplantat. Den vanligste tilnærmingen inkluderer en vevsekspander etterfulgt av plassering av et brystimplantat – noe som gir størst fleksibilitet i formingen av brystet.

Trinn 1
Kirurgen setter inn en vevsekspander, og vil sakte utvide denne ekspanderen for å skape plass til et implantat. Vanligvis vil du møte plastikkirurgen regelmessig for å fylle ekspanderen med sterilt saltvann for gradvis å strekke huden.

Trinn 2
Når brystlommen når ønsket størrelse, vil kirurgen utføre en ny operasjon for å fjerne vevsekspanderen og erstatte den med brystimplantatet. Hvis en mastektomi bare ble utført på ett bryst, kan du velge å få det andre brystet forstørret for å oppnå symmetri.

 

Hva du kan forvente ved utsatt rekonstruksjon
Utsatt brystrekonstruksjonskirurgi kan begynne uker, måneder eller til og med år etter at du er fullstendig helbredet fra mastektomien. Du og ditt omsorgsteam vil avgjøre hva som er best for din situasjon.

Hvis du velger utsatt rekonstruksjon, er to-trinns-prosessen det eneste prosedyrealternativet. Huden over brystet endrer form over tid og det kreves en ekspander for å lage ny hud for å romme et brystimplantat.

To-trinns utsatt brystrekonstruksjon med MENTOR implantat
Denne kombinasjonen av prosedyrer utvider gradvis huden på brystet til formen av et bryst og skaper en lomme for brystimplantatet. Den vanligste tilnærmingen inkluderer en vevsekspander etterfulgt av plassering av et brystimplantat – noe som gir størst fleksibilitet i formingen av brystet.

Trinn 1
Kirurgen setter inn en vevsekspander, og vil i løpet av de påfølgende ukene, sakte utvide plassen som skaper brystformen. Vanligvis vil du møte kirurgen annenhver uke for å fylle ekspanderen med sterilt saltvann for å gradvis strekke huden.

Trinn 2
Når plassen når riktig størrelse og vevet har grodd (flere måneder senere), vil kirurgen din utføre en ny operasjon for å fjerne vevsekspanderen og erstatte den med et brystimplantat. Hvis en mastektomi bare ble utført på ett bryst, kan man også velge å få det andre brystet løftet eller forsterket med et implantat, avhengig av hva som er nødvendig for å oppnå optimal symmetri.

Se denne videoen om rekonstruksjon